Wilt u uw ING Gezamenlijke Rekening opzeggen of de tenaamstelling veranderen? Wij leggen u precies uit hoe u dat doet bij de bank en wat er bij komt kijken qua handtekening en wat er gebeurd met automatische incasso’s.
Een en/of gezamenlijke rekening opzeggen of tenaamstelling veranderen!
Mocht u bijvoorbeeld bij de ING Bank alleen een en/of betaalrekening bezitten, ook wel gezamenlijke rekening,
dan zijn er 2 mogelijkheden voor het regelen van uw bankzaken.
U kunt ervoor kiezen de en/of betaalrekening op te zeggen. Maar u kunt ook de tenaamstelling van de en/of betaalrekening veranderen. Telefoonnummers voor opzeggen klik hier.
Dit is ook van toepassingen op eventuele gekoppelde producten
en/of Betaalrekening opzeggen:
Bij een ING Bank kunt u de en/of Betaalrekening opzeggen via de inlog van “Mijn ING”, hierdoor is er meteen een verificatie dat U één van de rekeninghouders bent.
Maar dit is natuurlijk ook goed mogelijk op een dichtstbijzijnde ING Bank Kantoor. Wanneer er aan de en/of Betaalrekening een creditcard staat gekoppeld, kunt u deze alleen via het hoofdkantoor opzeggen, en ook alleen als u de hoofdkaarthouder bent.
Heeft u misschien eventueel nog andere producten bij de ING Bank. Beslist u dan goed wat u met deze producten wilt. En overleg met een adviseur welke producten mogelijk gestopt kunnen worden.
Wanneer uw gezamenlijke en/of Betaalrekening automatische incasso betalingen heeft, zullen deze door de rekeninghouder(s) zelf moeten worden stopgezet.
Tenaamstelling veranderen van een en/of Betaalrekening:
Wanneer u alleen nog een en/of Betaalrekening heeft bij de ING Bank, kunt u er ook voor kiezen om de tenaamstelling te veranderen. Een ING Gezamenlijke Rekening opzeggen is op verschillende manieren mogelijk.
U neemt dan de rekening als het ware over en alleen uw naam komt dan als houder te staan. (zo ook voor de gekoppelde producten aan de en/of Betaalrekening)
Ook voor het veranderen van de tenaamstelling van de en/of Betaalrekening, kunt u dit o.a. doen via de “Mijn ING” inlog, maar ook bij een ING Kantoor of eventuele Servicepunt van de ING.
De mede-rekeninghouder krijgt een goedkeuringsverzoek van de bank waarin binnen vier weken tijd op moet worden gereageerd.
Hiervoor is van beide rekeninghouders een geldige legitimatie en betaalpas nodig.
Mocht uw mede-rekeninghouder niet willen meewerken aan de verandering van een tenaamstelling.
Dan kunt u via de bank een éénzijdige blokkering aanvragen op de en/of Betaalrekening, of u laat de en/of ING Betaalrekening éénzijdig opzeggen, dit betekend dat uw mede-rekeninghouder als tenaamstelling blijft staan.
Wilt u een nieuwe mede-rekeninghouder toevoegen, dan moet u hiervoor langskomen bij een dichtstbijzijnde ING Kantoor of ING Servicepunt.
U heeft voor het toevoegen van een nieuwe mede-rekeninghouder, beide een geldige legitimatie nodig en als rekeninghouder(s) een geldige betaalpas van de en/of Betaalrekening.
Belangrijke informatie voor en/of rekeningen:
Een en/of rekening heeft voor beide rekeninghouders een betaalpas
Bij het toevoegen of afmelden van een mede-rekeninghouder, zullen eerder uitgegeven machtigingen vervallen. Na een bevestiging van de wijziging kunt u nieuwe machtigingen schriftelijk aanvragen.
Uw ING Bank heeft een bijzondere afdeling die u gericht kan helpen na het overlijden van een rekeninghouder. Dit heet de Servicedesk voor Nabestaanden.
Er zijn maximaal twee rekeninghouders mogelijk bij een rekening, beide kunnen gebruik maken van de “Mobiel Bankieren App” of “Mijn ING” Inlog. Dat is immers het voordeel van ING Gezamenlijke Rekening, dit artikel gaat over opzeggen.
Wanneer u een en/of Betaalrekening afmeldt, kunt u via “Mijn ING” een overzicht downloaden van uw bankafschriften.
Samengevat:
- Beide hebben een betaalpas
- Eerdere machtigingen vervallen
- Er zjin 2 rekeninghouders mogelijk
- Via Mijn ING kun je bankafschriften downloaden
- Er is een Servicedesk voor Nabestaanden (020-2288877)
Uw enige of laatste rekening opzeggen bij uw bank
U wilt uw rekening opzeggen? Dit is goed mogelijk via de “Mijn ING” inlog, maar ook via een dichtstbijzijnde ING Kantoor. Voor uw ING Gezamenlijke Rekening opzeggen is hetzelfde van toepassing.
Deze opzegging is de beëindiging van u als klant van de bank.
Eventuele producten behorende bij de Betaalrekening of gekoppeld aan de betaalrekening, worden dan mee beëindigd.

Uw enige of laatste rekening opzeggen bij uw bank
Als klant van de ING bank wordt u verzocht om een minimale bedrag van €20,- op uw rekening te laten staan,
hiermee worden de kosten verrekend van uw Betaalrekening.
Wanneer u te maken heeft met een hypotheek, dan kunt u deze via een incassoformulier op de website wijzigen naar een ander rekeningnummer.
ING Gezamenlijke Rekening opzeggen bij overlijden
In bijzondere situaties als het overlijden van een rekeninghouder, kunt u bij de ING Bank terecht bij de Servicedesk voor Nabestaanden. Daar kunt u de ING gezamenlijke rekening opzeggen met hulp van de medewerkers.
Het is mogelijk om telefonisch contact op te nemen met de medewerkers van de afdeling om op te zeggen. Maar u kunt er ook voor kiezen om door een medewerker te worden gebeld.
Ook kunt u op een dichtstbijzijnde kantoor van de ING langskomen. Neemt u dan wel een geldige legitimatiebewijs mee en een akte van bewijs van overlijden. Dan kunt u direct de ING Gezamenlijke Rekening opzeggen.
In bepaalde situaties kan het voorkomen dat u wordt gevraagd om aanvullende documenten, hiervoor zal contact met u worden opgenomen om verdere afspraken te maken.
Belangrijke stappen voor een scheiding
Hieronder een aantal belangrijke stappen voor een scheiding.
- Bij het ontbinden van een huwelijk heeft u van de rechtbank een scheidingsconvenant nodig om uw bank aan te kunnen tonen dat u bent gescheiden.
- Hebt u een geregistreerd partnerschap zonder kinderen, dan heeft u ook in deze te maken met een scheidingsconvenant, opgesteld door een notaris.
Wanneer u te maken heeft met minderjarige kinderen zal uw advocaat een verzoekschrift bij de rechtbank moeten indienen voor een scheidingsconvenant, u moet bij dit verzoek ook een ouderschapsplan - Een samenlevingscontract wordt automatisch ontbonden wanneer beide partijen niet meer woonachtig zijn op het geregistreerde adres. U kunt er ook voor kiezen om de andere partij een aangetekende brief te schrijven waarin u vermeldt het samenlevingscontract te beëindigen.
Scheidingsconvenant
Een scheidingsconvenant is voor beide partijen erg belangrijk om goed op te stellen,
hierin worden onder andere afspraken gemaakt over een verdeling van het vermogen.
Denkt u hierbij aan een gezamenlijke inboedel, schulden, spaargeld, of zelfs een koopwoning.
Welke verdelingen er gemaakt kunnen worden hangen af van de manier waarop u in het huwelijk bent getreden,
of de keuze voor een geregistreerd partnerschap. Maar bijvoorbeeld ook eventueel gemaakte afspraken op een samenlevingscontract.
Ervaringen met het opzeggen van een gezamenlijke Betaalrekening bij ING
De meeste ervaringen van gescheiden partners spreken over veel problemen bij het opzeggen van een en/of rekening. Een ING Gezamenlijke Rekening opzeggen gaat niet altijd even makkelijk.
Vaak wordt er geconfronteerd met een “vechtscheiding” waarin beide partijen niet tot een overeenstemming kunnen komen.
Of elkaar moedwillig dwarsbomen bij het regelen en organiseren van financiële situaties en bepalingen.
In de meeste situaties wilt de partner niet tekenen voor het opzeggen of veranderen van een tenaamstelling van een en/of Betaalrekening.
U, maar ook de tegenpartij en de betreffende bank hebben te maken met een wettelijke bepaling van vier weken,
waarin kan worden gereageerd bij het wijzigen van de en/of Betaalrekening.
Wanneer hier niet aan word voldaan, zou dit betekent dat u de en/of Betaalrekening niet volledig kunt opzeggen of wijzigen.
Deze bepaling geeft aan dat u de betreffende rekening wel éénzijdig kunt laten opzeggen. U bent dan zelf geen rekeninghouder meer. Of u laat de betreffende rekening éénzijdig blokkeren. (de mede-rekeninghouder kan deze blokkade weer opzeggen)
U heeft altijd de mogelijkheid om een afspraak te maken met uw “bankadviseur” om verder te bespreken wat u nog kunt doen met de en/of Betaalrekening wanneer de tegenpartij niet meewerkt. In sommige situaties en bij bijvoorbeeld overhandiging van een scheidingsconvenant kan een bank ervoor kiezen de en/of Betaalrekening alsnog op te zeggen zonder handtekening van de tegenpartij.
Relatiebreuk en opzeggen
Ten tijde van de relatiebreuk en de wijziging van een en/of Betaalrekening moet een negatief saldo voorkomen worden om te voorkomen dat u beide met een restschuld komt te staan.

Einde relatie? Dan kun je je gezamenlijke rekening opzeggen
Omdat u beide een rechtspositie hebben op de en/of Betaalrekening, kan een bank ook niet aansprakelijk worden gehouden wanneer een van u beide geld van de rekening verwijderd.
Vermeldt u tijdig bij uw financiële instanties dat automatische incasso betalingen niet meer kunnen worden voldaan op de en/of rekening.
Kortom, U kunt ten tijde van een relatiebreuk, het beste een en/of rekening éénzijdig opzeggen. Hiervoor heeft u geen handtekening nodig van de tegenpartij.
Uw heeft nu waarschijnlijk alle informatie om ING Gezamenlijke Rekening opzeggen mogelijk te maken. Als u een nieuwe bank zoekt kunt u ook gezamenlijke rekeningen vergelijken.